2017. augusztus 13., vasárnap

Vendégváró töltött hús hidegen

Kanadából érkeztek vendégeim és mivel ott nem lehet sertés dagadót kapni, töltött dagadóval leptem meg őket. :-) Hidegen tálaltam  majonézes krumplival. :-)  Nagy sikere volt. :-) 






Hozzávalók: 

1,5 kg-os sertés dagadó

6 zsömle
4 tojás 
2 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
2 ek. zsír
1 csokor petrezselyemzöld 
3 mk. Toldi fehér bors
5 mk. Toldi fekete  bors, frissen őrölve
só, ízlés szerint
30 dkg zsír a sütéshez 

2 dl víz
paradicsom, paprika, uborka a díszítéshez 


A dagadót a hentessel felszúratom, így már otthon nincs vele gond. Kívül-belül besózom és megszórom Toldi fehér borssal. A töltelékhez a hagymákat kockára vágom és 2 evőkanál zsíron barnára pirítom, félreteszem. A zsömléket kicsit vízbe mártom, nem kell nagyon eláztatni, kinyomkodom, tálba teszem. Hozzáadom a tojásokat, a pirított hagymát a zsírral együtt, a zúzott fokhagymát, fűszerezem sóval és frissen őrölt Toldi fekete  borssal, jól összekeverem. Ezután keverem bele az apróra vágott friss petrezselyemzöldet. A tölteléket felszúrt dagadóba töltöm, fakanál nyelével segítem, hogy a végébe is jusson töltelék. A végét egy nagy tűvel, fehér cérnával bevarrom. A zsírt felolvasztom a tepsiben ráteszem a dagadót, öntök alá 2 dl vizet, alufóliával szorosan betakarom és előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten sütöm. Két óra kell neki, hogy megsüljön. Félidőben  leveszem a fóliát és utána gyakran locsolgatva sütöm tovább, ha kell még öntök kevés vizet alá. Egy villát beleszúrok és ha könnyen belemegy, akkor már jó. Amikor megsült, kiemelem egy tálcára, ott hagyom kihűlni. Kihűlés után folpack fóliába csomagolom, hűtőbe teszem, legjobb, ha egy éjszakát áll, így másnap szépen lehet szeletelni. Friss zöldségekkel, hidegen tálalom. Majonézes krumplit készítettem hozzá köretnek, természetesen azt is hidegen. 

A képre kattintva nagyobban is látható! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése